Nejen domy a byty ukrývají poklady v podobě dřevěné podlahy. Jde o jednu z nejlepších podlah, a proto by byla určitě škoda ji při rekonstrukci hned měnit za novou. Stačí si povolat odbornou firmu a dřevěnou podlahu nechat zrenovovat. A je úplně jedno, jestli se jedná o dřevěná prkna nebo o dřevěné parkety. Ale tyto podlahy nemusejí zdobit jen domy. Je dnes mnoho jiných místností a budov, kde se tyto staré dřevěné podlahy nacházejí a i přes jejich stáří se s tím dá určitě něco dělat.

 

Sportovní haly

 

Renovace a broušení dřevěných podlah sportovních halStarší tělocvičny nebo sportovní haly jistě mají jako základ dřevěné parkety. Jako děti si je určitě pamatujeme při hodinách tělocviku. Za ta léta taková podlaha prošla velkými zkouškami a je jistě na čase, abychom ji trochu obnovili. Nemusí jít právě o celkovou výměnu dřevěných podlah, postačí zde profesionální služby odpovídající firmy, speciální moderní stroje a trochu času.

Tyto dřevěné podlahy mají většinou lakovaný povrch a rozsah poškození podlahy nám odborně prověří technik odpovídající firmy. Mají mnohaleté zkušenosti a vědí, jak tuto práci dělat dobře a hlavně kvalitně. Mezery mezi jednotlivými parketami, prohlubně nebo dokonce samotné vrzání parket jsou důvody, proč se obrátit přímo na odborníky.

 

Základem renovace je broušení

 

Staré dřevěné parkety potřebují přebroušení a renovaciBroušení je činnost, která je při renovaci dřevěných podlah a dřevěných parket tou nejdůležitější. Nejdříve se totiž díky broušení odstraní starý a zašlý povrch, také například starý lak a různé nečistoty. Samotná podlaha se tak může snížit zhruba o 2 mm. Spolehlivé profesionální firmy disponují kvalitními bruskami, které jsou dnes na velmi vysoké úrovni. Broušení parket například ve sportovních halách a tělocvičnách je trošku náročnější na čas, neboť je to velká plocha, ale pro pracovníky odpovídající firmy to není žádný problém. Toto broušení je klasickým úkonem a o kvalitách dřevěných podlah nebo dřevěných parket se můžeme přesvědčit například na zámcích, kde se dřevěné parkety nacházejí takřka v každé místnosti.

 

Broušení parket je na první pohled náročné, ale pokud se po odborném prozkoumání parkety musejí jen zatmelit a vybrousit, jde o klasickou renovaci, pro odborníka jednoduchý úkol. V opačném případě, kdy se musejí parkety z jakýchkoliv důvodů vyjmout, je třeba parkety vyčistit ze spodní strany, připravit podklad, znova je položit a až poté se brousí a tmelí. Ale i tohle není žádná věda pro profesionály. Sami bychom si mnohdy ani nevěděli rady a než něco pokazit, tak raději nedělat nic.

 

Další fáze renovace

 

Dřevěná podlaha - renovace dřevěných podlahTmelení patří mezi další etapy renovace. Po důkladném prozkoumání zjistíme výskyt případných prasklin, mezer nebo jiných nedokonalostí a vše můžeme zatmelit speciálním spárovacím tmelem, který musíme nechat dobře zaschnout. Poté je nutné povrch podlahy opět dokonale vybrousit. Nejdříve musíme odstranit zbytky po tmelení a popřípadě ještě podlahu vyrovnat, broušení se provádí nahrubo. Později se provádí broušení jemným brusným papírem, který nám zaručí hladký povrch. Jestliže máme takto připravenou podlahu, je nutné podlahu dokonale vysát. Zbavíme se tak přebytečného prachu z broušení a případných nečistot.

 

Povrchová úprava a jaké jsou možnosti

 

Finální úprava renovované dřevěné podlahy v kuchyniKonečnou fází renovace podlahy je povrchová úprava, která představuje možná nejnáročnější etapu celé renovace dřevěných podlah. Mezi nejběžnější povrchové úpravy patří především lakování. To se hodí zejména právě do sportovních hal a tělocvičen. Je zde třeba myslet ovšem na to, že lakování se musí provést několikrát a plné zatížení podlahy je tak možné až po několika dnech. Lakovaná podlaha je za to ale nenáročná na údržbu.

 

Voskování nebo olejování podlahy je oproti lakování povrchovou úpravou, která se hodí spíše do interiéru našich domovů. Dodává podlaze dokonalý vzhled, vystupuje zde struktura dřeva a tyto povrchové úpravy lze po několika měsících opět použít.