Ať už uvažujete o rustikální nebo ultra moderní kuchyni, budete potřebovat v každém případě účinné osvětlení. Jak ho vybrat? Začněme od základního – centrální osvětlení by mělo být na stropě, odkud ozáří celou místnost. Podle dispozic a tvaru místnosti lze zvolit stropní svítidlo, závěsný lustr, zapuštěné bodovky, LED pásky nebo některý typ systémového svítidla. Výběr záleží především na vaší představě ideální kuchyně. Pokud máte kuchyň spojenou s jídelním koutem nebo rovnou i obývacím pokojem, budete potřebovat všechna svítidla sladit do jednoho stylu.

 

Nezapomínejte na osvětlení stolu

 

O osvětlení kuchyně se perfektně postarají zapuštěné bodovky, které jsou nenápadné a přitom velmi výkonné. Nad jídelním stolem budete určitě potřebovat závěsné svítidlo. Vyberte si větší lustr nebo několik menších závěsných svítidel, tvarově jsou závěsná svítidla velmi variabilní, žádaná jsou LED svítidla, která se vyrábí v nejrůznějších tvarech, velikostech i povrchových úpravách, které vás napadnou. Ani křišťálový lustr není v jídelně k zahození. Vašemu stolování propůjčí punc výjimečnosti. Přidejte k závěsnému svítidlu bodovky, fandíte-li netradičním řešením, vsaďte na stylové downlight svítidla. Kolem jídelního stolu můžete přidat také nástěnná svítidla, která poskytnou jídelnímu koutu intimní nepřímé osvětlení.

 

Nejvíce světla budete potřebovat nad pracovní plochou, jednoduchým, praktickým a výkonným řešením je určitě LED pásek. Podle vašich preferencí je možné LED pásky přisadit pod horní skříňky, zapustit nebo dokonce zavěsit. Určitě si zamilujete rozsvěcení a zhasínání pouhým dotykem, LED pásky jsou ideální i proto, že dodávají rovnoměrné osvětlení po celé kuchyňské lince. Abyste se dobře orientovali ve skříňkách, pořiďte si nábytková svítidla, která lze instalovat do skříněk či polic. Vaše kuchyň tak získá zcela nový rozměr.