I v dobách dávno minulých znamenal křišťál luxus, křišťálové lustry se vyjímaly na zámcích a z křišťálových broušených číší pili ti nejvyšší šlechtici. I dnes je pravý křišťál považován za luxusní zboží, které je známkou dobrého vkusu.

 

Tradiční český křišťál

 

Skutečně kvalitní křišťálové nádobí není jednoduché vyrobit. U nás se vyrábí tradičně ručně, proto je každý kus skutečným originálem. Český křišťál se vyznačuje vysokým podílem oxidu olovnatého, který dodává křišťálu nádherný lesk, zároveň zvyšuje jeho cenu také proto, že manipulace s ním je mnohem složitější než s bezolovnatým křišťálem. Prodává se jednak čirý křišťál, ale díky příměsím oxidů kovů může mít také nejrůznější barvy od rubínových, modrých a fialových odstínů až po zelený či azurový a také černý.

 

Z křišťálu se vyrábí nejrůznější předměty, nejčastěji jde o sklenice na víno, brandy či koňak, vázy nebo ozdobné mísy a tácy. Jakmile skláři dosáhnou základní formy produktu, nastupují brusiči. Broušení je pracný proces náročný na přesnost. Navíc broušení barevného křišťálu je složitější než úprava čirého křišťálu. Přes vrstvu barevného skla totiž brusič nevidí do opracovávaného výrobku. Je třeba, aby měl mistr brusič dlouholeté zkušenosti, protože není jednoduché odhadnout správnou hloubku řezu. Navíc broušené vzory brusiči do křišťálu brousí zpaměti a nepoužívají žádné předlohy.

 

Výsledkem práce českých sklářů a brusičů jsou skutečně mistrovská díla, barevný křišťál ve tvaru nádherných broušených váz, džbánů, lahví i flakonů, které můžete používat pro ozvláštnění vaší každodenní tabule, ale nemusíte se rozpakovat darovat je vašim blízkým. Neváhejte a vyberte si v internetovém obchodu Top-Crystal soupravu sklenic na víno, přidejte broušenou karafu či likérku a dodejte vaší domácnosti nádech luxusu.