Máme před sebou stěhování a bojíme se zmatku, chaosu a stresových situací? Není proč. Stěhování s sebou přináší nejen nový domov, prozkoumání okolí a nové přátele, ale ze zdánlivě nepopulární situace se může vyklubat dobrá a promyšlená akce.

 

Nejdřív vše naplánovat

 

Každou akci musíme dobře naplánovat, jen tak bude výsledek stát za to a pak si člověk může říct, že to všechno dobře dopadlo. Stěhování patří rovněž do kategorie akcí, které si žádají plán. Takže v případě, že víme již termín stěhování, můžeme začít systematicky balit. Stěhování je vlastně i dokonalá příležitost, abychom si udělali v šatníku pořádek a to nejen v šatníku. Najednou zjistíme, že vlastně ani tolik věcí nepotřebujeme, že stejně leží na půdě nebo ve sklepě a tak by mohly být k užitku třeba někomu jinému. Takže rada zní, pokud se chceme nějakých věcí zbavit, odevzdejme je na charitu nebo je za nějakou korunu prodejme.

 

Samotné balení

 

Balit veškerý náš majetek je vcelku legrace, když se ví, jak na to. Nejdříve si ale musíme sehnat papírové kartony, které jsou dokonalým ochranným obalem při přemístění a stěhování. Jestliže máme sbaleno, je důležité si všechny ty krabice popsat. Nestane se nám pak situace, kdy něco hledáme a nenacházíme. U stěhování do nového působiště tato „popisová“ rada platí dvojnásob.

 

Stěhování od A – Z

 

Jestliže se rozhodneme pro stěhovací firmu, můžeme se také setkat se službami, které nabízejí stěhování od základu. Znamená to tedy, že stěhování je provedeno na klíč. Jak to funguje? Jednoduše. Tak, jak si mnozí z nás nechávají postavit rodinný dům na klíč a to se vším všudy, stejně tak firmy nabízejí stěhování na klíč. V praxi to znamená, že po dohodnutých podmínkách obou stran, můžeme v klidu odjet na služební cestu nebo třeba na dovolenou a po návratu již do nového bydliště na nás zbude pak jen vybalování. Jde o to, najít spolehlivou firmu, která ve svém portfoliu tyto služby má. Trh dnes nabízí mnoho možností, takže je určitě z čeho vybírat.

 

Stěhování svépomocí

 

I tato varianta je dnes populární, i když všichni dobře vědí, že to není zrovna jednoduché. Sehnat pár přátel jistě zvládne každý a vůz zřejmě taky. Stát nás to bude možná pár piv a večeři, ale za námahu to určitě stojí. Musíme ovšem také počítat s tím, že si musíme obstarat všechny náležitosti, které se stěhování přímo týkají, jako například zajištění parkovacího místa pro vozidla a také bychom měli mít již dopředu zjištěno, zda třeba nebude potřeba některé kusy nábytku rozmontovat a podobně. Ono se to nezdá, ale pokud si vpohodě odstěhujeme z jednoho bytu knihovnu, která má pro nás velkou cenu, může se stát, že budeme mít třeba problém dostat ji do nového bydliště přes schodiště nebo přes vchodové dveře.

 

Vše dobře zabezpečit

 

Je určitě v našem zájmu si veškeré své věci dobře zabalit a zabezpečit tak, aby nedošlo k poškození nebo zničení. Firma je ve většině případů proti takovým případům pojištěna, ale my musíme vše dostatečně zabezpečit. Existují například bublinkové folie nebo lepící pásky, které zabrání vypadnutí šuplíku z komody, otevření dvířek od skříně a podobně.